30 Eylül 2009 Çarşamba

3G telefon sayısı 3.5 milyon


3G telefon sayısı 3.5 milyon

Türkiye’de kullanılan 115 milyon kayıtlı cihaz içerisinden 3.5 milyonu 3G teknolojisine uyumlu. 3G teknolojisine uyumlu bu cep telefonları içerisinden 3 milyona yakını görüntülü telefon görüşmesini destekliyor. Görüntülü telefon görüşmesi yapılabilmesi için telefonun 3G desteğinin yanında uygun bir kameraya da sahip olması gerekiyor.



1.,2. ve 3.nesil şebekeler

1. nesil sistemle başlayan GSM teknolojisi ile sadece ses iletişim yapılabiliyor. Buna telsiz şebekesini örnek verebiliriz. 2. nesil sistemde ise ses, metin ve veri aktarımı sağlanabiliyor. Kısa mesaj, MMS, GPRS ve EDGE teknolojileri 2. nesil GSM şebekesinin ürünleri. 3. nesil sistemde ise ses, metin ve veri aktarımın yanında görüntü de dahil oluyor. Ayrıca 2G’deki tüm servisler daha hızlı ve daha kaliteli hale geliyor.

Philips Xenium K700



Philips firması multimedia özellikli telefonu Xenium K700'ü tanıttı. Telefondan çok taşınabilir taşınabilir medya merkezi özellikleri göze çarpan ürün DivX, FLV, AVI ve mp4 formatlarını destekliyor.



Teknik özellikleri:

* 2.9 inç dokunmatik ekran,
* 3.2 Mp kamera,
* 40 МB dahili hafıza,
* 8 GB'a kadar destekli microSD kart yuvası,
* Bluetooth,
* USB,
* Radio Data System,
* Pil ömrü: 4 saat video izleme, 25 saat müzik dinleme (1000mAh pil).

Ürünün ne zaman çıkacağı ve fiyat hakkında bir bilgi bulunmuyor.

29 Eylül 2009 Salı

Samsung Omnina Pro B7330 Windows Mobile 6.5 ile beraber geliyor


Samsung QWERTY klavyeli yeni bir Windows Mobile cep telefonu duyurdu.

Samsung Omnia Pro B7330 Microsoft'un yeni mobil işletim sistemi Windows Mobile 6.5'i baz alıyor ve QVGA ekran (320 x 320 piksel) sunuyor. Bunun dışında yeni Omnia UMTS, HSUPA ve WLAN üzerinden yüksek hızlı internet gezintileri yapmanıza imkan veriyor. GPS ve 3 Megapiksel kamera listenin devamında yer alıyor.

Samsung Omnina Pro B7330 ekim ayından itibaren Omnia Lite B7330 ile beraber ABD mağazalarına girecek. Samsung fiyat veya Türkiye çıkış tarihi hakkında henüz bir açıklama yapmadı.

28 Eylül 2009 Pazartesi

Ericsson C3607w


C3607w adlı yeni Ericsson modülü işlemci ve bağlantı tasarımını ayırarak, cihaz üreticilerine, yeni nesil pratik ve yenilikçi elektronik cihazlar oluşturmak için gereken esnek ve bağımsız bağlantı çözümünü sağlıyor. Ericsson’un önceki modüllerinin üçte biri boyutunda olan C3607w, geniş bir operatör onay programıyla birlikte sunuluyor. C3607w, hem pazara çıkış süresini kısaltan hem de entegrasyonu kolaylaştıran seçkin bir telif hakları korumasına da sahip.

Ericsson’un yeni modülü GPS navigasyon cihazları, dijital e-kitap’lar ve diğer popüler taşınabilir tüketici elektroniği cihazlarına hızlı bir şekilde kurulum sağlamayı hedefliyor. Mobil genişbant imkanlarının günlük yaşamın bir parçası olması nedeniyle yeni modül, medya oynatıcılarına, dayanıklı tüketim mallarına ve daha pek çok cihaza entegre olma potansiyeline sahip. Tüketici elektroniği alanında elde ettiği ticari başarılarının yanı sıra Ericsson’un bu yeni modülleri, üreticilerin bağlantıya dayalı yaşam tarzına yönelmelerine izin veriyor.

Ericsson Mobil Genişbant Modüllerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mats Norin, “Yeni CE modülümüzü duyurduğumuz bu dönem, hem Ericsson hem de endüstri açısından çok heyecan verici bir süreç haline geldi. Vizyonumuz çok net: Teknolojinin gereği olarak tüm cihazlara birbirleriyle bağlantı imkanını vererek, bütünüyle iletişim halinde bir dünya yaratmak bugün artık mümkün. Bu modül, mobil genişbant teknolojisinin sunduğu güç ve hız imkanını bugünün ve geleceğin cihazlarına kolayca ve uygun bir maliyetle entegre ederek tüketici elektroniği sektörüne yeni imkanlar ve yenilikler sunuyor,” dedi.

Intel Geliştirici Forum’unda (IDF) tanıtılan C3607w modülü, Intel’in “Moorestown” platformuna dayanan MID’lerine HSPA mobil veri çözümlerini taşımak için geçen yıl duyurulan Intel ile Ericsson arasındaki işbirliğine de dikkat çekiyor. Yeni ürün, çoklu platformlarla uyumlu olmasının yanında, Ericsson ve Intel’in faaliyet gösterdikleri telekom ve bilgi işlem sektörlerini bir araya getirme ve mobil genişbant ekosistemini tüketici elektroniği sektörüne taşıma hedeflerinde gelinen noktayı gösteriyor.

C3607w, Ericsson’un bugüne kadar geliştirdiği en küçük, en hafif ve en hızlı mobil genişbant modülü olma özelliğini taşıyor. C3607w modülü, öncekilerden %40 kadar daha az güç harcamasının yanında 5,76 Mbps‘lik bir hıza erişebiliyor. Ericsson’un uzaktan uyku modundan çıkarma komutlarına izin veren “wake-on-wireless” özelliğine sahip olan genişbant modülü, güvenlik ve mesajlaşma için yeni bir uygulama seti imkanı da sunuyor olacak.

Mats Norin yaptığı açıklamaya şöyle devam etti: “On iki ay içinde çıkardığımız bu dördüncü modül ile Ericsson’un tüketici elektroniği sektöründe yakaladığı ilerleme güçlü bir şekilde sürüyor. Yıllar önce hayal edilen gelişmeler bugün gerçekleşmiş oldu. Şimdi, mobil genişbant teknolojisinin sağladığı özgürlüğü kullanarak son kullanıcı deneyimine odaklanan yeni ve yenilikçi cihazları görmeyi sabırsızlıkla bekliyoruz.”

Intel’in Ultra Mobilite Grubu’nda Global Ekosistem Programları Direktörü olan Pankaj Kedia ise şu açıklamada bulundu: “Intel’de, zengin ve görsel olarak cazip Internet deneyimlerini, yeni nesil avuçiçi cihazlar ve dizüstü bilgisayarlar da dahil bir dizi taşınabilir cihaza aktarma hedefiyle çalışıyoruz. Intel’in yeni nesil “Moorestown” platformunda sunduğu ‘yüksek performans ve düşük güç kullanımı’ yeniliği ile Ericsson’un endüstri lideri 3G modülleri birlikte heyecan verici bir kombinasyon oluşturuyor. Bu kombinasyon, hedefimizi gerçeğe dönüştürmede daha uzun süre yanımızda olmaya devam edecek.”

Ericsson'un C3607w tüketici elektroniği modülünün 2010’un ilk çeyreğinde hazır olması bekleniyor.

3 Eylül 2009 Perşembe

Nokia X3

Nokia bugün başlayan Nokia World 09 kongresinde en yeni cihazlarını tanıtmaya başladı. Müzik serisi telefonların yeni üyesi Nokia X3 modeli. 3.2 MP kamera, harici hafıza desteği ve tam dolu şarj ile 24 saat müzik çalabilme özelliğine sahip.

Nokia X6

Nokia bugün başlayan Nokia World 09 kongresinde en yeni cihazlarını tanıtmaya başladı. Gerçek iPhone katili diyebileceğimiz yeni model Nokia X6. 5 MP kamera, GPS, El yazısı tanıma ve 32 GB hafıza özellikleri ile çok fırtınalar koparacak.

2 Eylül 2009 Çarşamba

Ucuz cepten oyun, Facebook, MSN ve dahası geliyor

Microsoft'un yeni projesi, özellikli cep telefonuna bir servet ödemek istemeyenleri sevindirecek!

Microsoft bu sefer pahalı ve güçlü cep telefonları için değil, daha ucuz cep telefonlarına benzer işlevler kazandıracak bir yazılım üzerinde çalışıyor. Microsoft'un bu çalışması sayesinde alt seviye cep telefonlarından da Facebook, Twitter ve Windows Live Messenger'a erişmek mümkün olacak.

Ucuz cep telefonlarının en büyük sorunu sistem kaynaklarının yetersiz olması. Düşük işlemci gücü ve bellekler, bu tür cep telefonları için yazılım geliştirmeyi çok zor hale getiriyor. Microsoft bu sorunu OneApp platformuyla aşıyor. Uygulamaların ihtiyaç duyduğu işlemci gücü ve depolama alanı cep telefonu şebekesi tarafından karşılanıyor.

OneApp cep telefonunda 150 kilobyte yer kaplıyor ve program boyutları da sadece 10-15 kilobyte. Microsoft bu uygulamanın sadece ihtiyaç duyulan yazılım parçalarını yükleyip çalıştırarak kurulum süresinden ve depolama alanından da kar edildiğini belirtiyor.

Bu hizmet önümüzdeki birkaç hafta içerisinde Güney Afrika'da uygulamaya girecek. 2009 sonunda geliştirici araçları paketi yayınlanacak. 2010 yılında ise OneApp başka ülkelerde de servis sağlayıcı anlaşmalarıyla yaygınlaşmaya başlayacak.

OneApp destekleyen cep telefonları

OneApp destekleyen cep telefonları listesi şimdilik şöyle:

Nokia

3555, 5320, 6300, 6500, 6600

E50, E51, E63, E65, E66

E71, N70, N72, N73, N78, N80, N81, N82, N85, N95, N96

Samsung

U900

Soul

Sony Ericsson

C510, C902, C905

G705

K610i, K800i, K805i

T650i

W200i, W580i, W595, W660i, W980