26 Kasım 2009 Perşembe

4G'ye doğru tam gaz

ABI araştırma şirketinin raporuna göre, LTE (Long Term Evolution) olarak da bilinen 4G mobil iletişime yönelik çalışmalar sürerken, yeni yıl ile birlikte birçok operatör bu hizmeti yaygın olarak vermeye başlayacak. Rapora göre dünyada 2013 yılında küresel LTE/4G abone sayısı da 32,6 milyon kişiye ulaşacak.

Rapora göre bu yılın Eylül ayı itibarıyla tüm dünyadaki 100 civarında mobil ağda, ya LTE testlerine başlandı ya da test yapılacağı açıklandı. Söz konusu ağların 40'ı Asya-Pasifik bölgesinde bulunurken Japonya ve Güney Kore bu konuda önde bulunuyor.

Öte yandan, LTE'nin aktif olarak hizmete alınmasını beklemeyen bazı operatörler ise mevcut ağlarını hızlandırmaya gidiyor ve veri indirme hızını en azından 21 Mbps'ye çıkarmaya çalışıyor.

25 Kasım 2009 Çarşamba

Android’e Özel Twitter

Google çatısı altında gelişen ve mobil dünyaya korku salan Android, geliştirilen mobil uygulamalarla da kullanıcılarına oldukça geniş bir içerik sunuyor. Hemen her alanda alternatifli birçok yazılıma Android Market üzerinden erişmek mümkün.



Kısa bir süre önce gerçekleştirilen bir yarışmanın başarılı geliştiricilerinden Seesmic, Android'e özel yeni bir mobil yazılımı duyurdu. Android'li akıllı telefonlar üzerinden Twitter hesabına bağlanmaya olanak tanıyan yazılıma, Android Market üzerinden sahip olabiliyorsunuz. Oldukça başarılı ve hoş bir arayüzü bulunan uygulama, çoklu hesap desteğine de sahip. Bunun yanı sıra yazılım üzerinden fotoğraflarınızı resim servisleri aracılığıyla kolaylıkla paylaşabilir, Youtube üzerinden video yollayabilir, link kısaltama servisleri üzerinden web adresleri yollayabilirsiniz. Tüm Twitter fonksiyonlarının desteklendiği bu yazılıma aşağıda yer alan barkodu cihazınıza okutarak da sahip olabilirsiniz.

24 Kasım 2009 Salı

Akıllı telefon kullanmayan kalmayacak

İnternet ve iş uygulamalarıyla hayatı kolaylaştıran ve fiyatları da gittikçe düşen 'akıllı' telefonlara rağbet sürüyor. 2012 yılına kadar her yıl akıllı telefon pazarının yüzde 20 oranında büyüyeceği ve dünya genelinde milyonlarca insanın işlerini mobil cihazlardan takip edeceği tahmin ediliyor.

CCS Insight firmasının araştırmasına göre Nokia'nın Symbian ve Google'a ait Android işletim sistemleri düşük fiyatlı akıllı telefonlar için uyarlanarak fiyat tabanını 150 avroya kadar çekecek.



Akıllı telefonlarda kullanılan uygulamaların çeşitliliği ve sayısı da hızla artıyor. Pazarda ön plana çıkmak isteyen cihaz üreticileri, her yeni modelde akıllı cep telefonlarına yeni özellikler eklerken, yazılım endüstrisi de boş durmuyor ve bu cihazlara yönelik uygulamaları geliştiriyor. Şüphesiz rekabetten en çok tüketiciler ya da son kullanıcılar yararlanıyor.

23 Kasım 2009 Pazartesi

Sony Ericsson'un yeni bombası Kurara

Dokunmatik ekranlı cep telefonu Sony Ericsson Kurara ile ilgili dedikodular gittikçe artıyor.

Şimdiyse internette cihazın piyasaya çıkış tarihi ve fiyatı hakkında daha kesin bilgiler ortaya çıktı. Phonearena.com sitesine göre Kurara Şubat 2010'da sözleşmesiz olarak 450 ila 500 Euro arasında bir fiyatla satışa sunulacak. Buna karşın Sony Ericsson dedikodu telefonu hakkındaki sessizliğini korumaya devam ediyor.


Şimdiye kadarki dedikodulara göre Sony Ericsson Kurara Symbian OS ve Nokia N97 mini gibi Nokia kullanıcı arabirimi S60 5th ile çalışacak. 3,5 inç AMOLED dokunmatik ekranlı cebin 8,1 Megapiksel kamerası var ve videoları HD kalitesinde çekiyor. Diğer teknik detaylar henüz belli değil.

20 Kasım 2009 Cuma

Otomobillere 4G Geliyor

Alcatel-Lucent, ng Connect Programı tarafından sunulan ve araçiçi genişbant bağlantının kullanıldığı "LTE Bağlantılı Otomobil" konseptinin geliştirilmesine katkıda bulunduğunu açıkladı. "LTE Bağlantılı Otomobil", 4G / Long Term Evolution (LTE) mobil genişbant erişim teknolojisinin, otomobiller için nasıl uygulanabileceğini gösteriyor. Bu teknolojinin gelişmesinde, Alcatel-Lucent'in sahip olduğu 'tekerlek üzeri akıllı telefon' konsepti yardımcı oldu. Firma LTE geniş bant telsiz teknolojisinin araç içi WIFI ortamıyla birleştirdi.



Otomobilin kablosuz ağlarının, gömülü sistemleri konusunda çalışan QNX Software Systems'ın sunduğu yerleşik işletim entegrasyonunun yönetilmesine yardım etti. Buna ek olarak, şirket, otomobilde bulunan mobil iletişim, çoklu oyunculu video oyunu, talep üzerine video gibi çoklu ortam servislerinin entegrasyonunu da hazırladı. Ağ bağlantılı bu konsept aracın, hem sürücüler hem de yolcular için, geniş kapsamlı navigasyon, kişisel güvenlik, araç sağlığı ve eğlendirici bilgilendirme (infotainment) kullanılmasını sağlıyor. Bir çok firmanın birleşip yarattığı bu araç ise Toyota tarafından hazırlandı.

19 Kasım 2009 Perşembe

Nokia 5330 Mobile TV

Nokia, mobil cihazlarında multimedya özelliklerini olabilecek en üst seviyede kullanmayı tercih eden bir firma. Bu bağlamda DVB-H yayınları da firmanın gözdelerinden olmuş durumda. Daha önce N96 modelinde kullanılan, sonrasında geliştirilen özel bir harici DVB-H alıcısıyla kullanıcıların nabzını ölçen Finlandiyalı üretici bu özelliği 5330 modeline dâhil etmiş.

İlk versiyonda olduğu gibi dikkat çekici kasa yapısını ve başarılı özelliklerini koruyan cihaz, bu sürümde özellikle daha güçlü pil performansı vaat ediyor. 6.5 saat konuşma ve 240 saat bekleme süresinin yanı sıra 6 saat DVB-H üzerinden TV izleme cihazın özelliklerinden.




Bilinen özelliklerinin yanı sıra, anlık mesajlaşma platformlarına yönelik yeni widgetlar, posta ve sosyal ağ istemcileri, Ovi yazılımları 5330 TV Edition ile gelen mobil programlardan. Cihazın ne zaman mobil marketlerde yerini alacağına dair kesin bir bilgi yok ancak fiyatının vergiler hariç 155 Euro olacağı belirtilmiş durumda. Finli üreticinin bu cep telefonunun ülkemize geliş tarihiyse henüz belli değil.

17 Kasım 2009 Salı

iPhone'unuz varsa Doktora ihtiyacınız yok

iPhone'unuza öksürün, size hastalığınızı söylesin...

Amerikalı ve Avustralyalı bilim adamları tarafından geliştirilen bir iPhone programı öksürüğü algılayıp solunum yolu rahatsızlıklarını anlayabiliyor. Öksürüğün kuru ya da balgamlı olmasını algılayan yazılım, öksürüğün virüsten mi yoksa bakteriden mi kaynaklandığını belirleyebiliyor.

Hafızasında farklı yaşlara ve cinsiyetlerdeki hastalara ait 100’den fazla öksürük örneği bulunan programı kullanmak için iPhone’a doğru öksürmek yetiyor. Yazılımı geliştiren STAR şirketinin sözcüsü Suzanne Smith tarih boyunca öksürüğün hastalıkların teşhisinde en önemli işaret olduğunu belirtirken şimdi bilgisayarda kullanılan yazılımın öksürüğün gürültüsünü, ses seviyesini ve hırıltıları algıladığını söyledi.

16 Kasım 2009 Pazartesi

Samsung'dan çift hatlı telefon

Çift hattın, aynı anda aktif olarak kullanılabildiği telefonların yoğun ilgi gördüğü şu sıralarda, Samsung da Duos adını verdiği modelleriyle piyasada yer edinme çabasında.

İlk model olan B5722, Samsung'un son dönemdeki dokunmatik ekranlı telefonlarıyla aynı çizgileri taşıyor. TouchWiz arayüzüyle birlikte birbirinin neredeyse aynı birçok farklı modeli bulunan Samsung, Duos şemsiyesi altındaki bu modeliyle üst düzey özellikler de sunuyor. 3G desteğine sahip olmayan cihaz EDGE hızında mobil bağlantıları destekliyor. 2.8 inç QVGA ekrana sahip olan B5722, 3.2 megapiksellik bir kameraya da sahip.





Facebook, MySpace gibi çeşitli sosyal ağ widgetlarını da beraberinde getiren cihaz 1200mAh batarya ile tatminkâr bir şarj performansı da sunuyor.

Sürgülü bir model olan C6112 ise, Samsung'un başarılı kızaklı tasarımlarından çok da farklı değil. 2.4 inç QVGA ekrana sahip olan cihaz, B5722'nin aksine daha düşük niteliklere sahip. Üst düzey bir telefondan ziyade giriş seviyesine hitap eden bir cihaz gibi duran C6112'nin diğer özellikleriyse şu şekilde;

- 2 mega piksel kamera
- Bluetooth
- RDS destekli radyo
- microSD kart yuvası



Aralık ayında piyasaya çıkması beklenen her iki modelin ülkemizde ne zaman geleceğine ve fiyatının ne kadar olacağına dair bir açıklamaysa bulunmuyor.

Samsung'un yeni modeli i6500

Samsung Android'i sevdi. Daha önce farklı özelliklere sahip Android işletim sistemi yüklü cep telefonlarını piyasaya sunan Samsung, bu seriye yeni bir ürün daha eklemeye hazırlanıyor. Söylentilere göre adı i6500 Saturn olacak olan yeni Android'li Samsung, bu serinin en gelişmiş cihazı olacak!

İddialar, yeni i6500 Saturn'ün, Samsung'un bu serideki şimdiye kadar çıkardığı en gelişmiş cihaz olan i7500 Galaxy'den bile daha ileri özelliklere sahip olacağı yönünde. i7500'deki 528MHz'lik işlemci i6500'de Samsung Jet'te de kullanılan 800MHz'lik işlemciye bırakacak. Wi-Fi desteği de bulunacak olan telefonun satış fiyatının ise 300 Euro yani yaklaşık 665 TL civarında olması bekleniyor.




Bu söylentideki tek sorun ise en gelişmiş Android olacağı söylenen i6500'ün model numarası. Bu iddialara karşı çıkanlar i6500'ün, i7500'den daha gelişmiş bir cihaz olmayacağını, i7500 ile i5700 Spica arasında özelliklere sahip olacağını düşünüyorlar. Ayrıntıların kısa bir süre içerisinde netleşmesi bekleniyor.

13 Kasım 2009 Cuma

Samsung Star'dan satış rekoru

Satışları 10 milyon adeti geçen Samsung S5233 Star; dokunmatik ekranlı telefonlara olan ilginin boyutlarını gösterirken; mobil cihaz sektöründeki değişimin de sinyallerini veriyor.

Samsung Electronics popüler dokunmatik ekranlı cep telefonu Samsung S5233 Star'ın satışlarının 6 ayda 10 milyon adedi geçtiğini duyurdu. Samsung S5233 Star, bu satış rakamına şirketin tarihindeki diğer tüm cep telefonlarından daha hızlı ulaştı.

İçinde bulunduğumuz ay itibariyle 10 milyondan fazla satılan altıncı Samsung cep telefonu modeli olan Samsung S5233 Star, E250 modelinin Kasım 2006'da satışa sunulmasının ardından 10 ayda yakaladığı satış rekorunu, sadece 6 ayda kırdı.

Samsung Star'in özellikleri:
*53 x 104 x 11.9 mm boyutlarında

*93.5 gram ağırlık

*Handsfree, Bluetooth, Ses kaydı

*10 saat konuşma, 800 saat bekleme süresi

*Uçuş modu, USB Desteği, E-posta Desteği

*262144 renkli, 240 x 400 px ekran

*50 MB dahili hafıza, Harici hafıza desteği

*3.2 MP kamera, 10X yakınlaştırma

*Medya oynatıcı, Java desteği

11 Kasım 2009 Çarşamba

Pil ömrü 10 kat daha artacak

Arizona Eyalet Üniversitesi, çok uzun ömürlü pil geliştirebilmek için ABD hükümetinden 5,1 milyon $'lık bir fon almayı başardı. Üniversitede bulunan Mekanik Uzay, Kimya ve Malzeme Mühendsiliği bölümlerinden oluşturulan ekip mevcut Lithium-Ion pillerinden 10 kat daha uzun ömürlü piller geliştirmeye çalışacak.

Ekibin üyelerinden Doç. Dr. Cody Friesen "Yaptığımız çalışma enerji depolama masraflarını büyük ölçüde azaltacak. Geliştireceğimiz pilleri kullanacak arabalar, benzinli arabalar kadar uzun mesafelere gidebilecekler. Bu pillere sahip cep telefonları bir ay boyunca şarj gerektirmeden çalışabilecekler." şeklinde konuştu.

Projede çalışan bilim adamları Lithium-Ion yerine Metal-Hava pilleri üzerinde çalışacaklar. Günümüzde kullanılan Metal-Hava pillerinde iletken sıvı olarak su kullanılıyor. Ancak bu durum, suyun buharlaşıp, pilin ömrünün düşmesine yol açıyor. Bilim adamlarının yeni pilde kullandıkları iletken sıvı, su gibi buharlaşmıyor ve aynı zamanda ticari ürünlerde kullanılacak kadar ucuz.

Çok konuşulan iPhone Nano

Apple iPhone'un ufak sürümüne dair dedikodular tekrar ısınmaya başlıyor. AppleInsider'daki bir habere göre iPhone nano, 2010'un üçüncü çeyreğinde ABD şebeke operatörlerinden Verizon Wireless tarafından dağıtılacak.

Haberde Apple'ın UMTS/CDMA uyumluluğu olan ve neredeyse dünyadaki tüm CDMA ve GSM şebekelerinde kullanılmaya elverişli bir hibrit iPhone olacağı söyleniyor. Uygun hibrit yonga Qualcomm tarafından üretiliyor. Yeni iPhone nano'nun üretimi iPhone'un halihazırdaki yapımcısı Hon Hai tarafından değil, Pegatron tarafından gerçekleştirilecek.
3,5 inç büyüklüğünde bir ekran yerine iPhone nano, 2,8 inç ile idare edecek. 2008 yazından bu yana ortaya çıkan bileşen resimleri appleinsider.com'un haberini destekliyor.

10 Kasım 2009 Salı

Nokia'nın Geliştirilmiş Dokunmatik Ekranı

Nokia dokunmatik ekranlı cep telefonunu aralık ayında piyasaya sürecek. Cep telefonu üreticisi yaptığı bir basın açıklamasında durumu açıkladı. Şimdiye kadar çıkış tarihi olarak sadece 2009'un dördüncü çeyreğinde bahsediliyordu. Yeni X serisinin amiral gemisi, 5800 XpressMusic'in halefi oluyor ve açık kaynak kodlu yeni Symbian OS S60 5th Edition'ı kullanıyor.

Ücretsiz Müzik İndirme Fırsatı
Finlandiyalıların yeni müzik yıldızının kutu içeriğine (üretici fiyatı yaklaşık 540 Euro) Nokia'nın 1 senelik sabit ücretli müzik hizmeti de dahil. Bu süre zarfında Nokia Music Store'dan yeni şarkılar ücretsiz ve zaman kısıtlaması olmaksızın X6'ya yüklenebiliyor. Cep telefonunun 32 GB'lık dahili belleği yeterli depolama alanı sunuyor. X6 müzikal eğlence dışında yüksek video kalitesi ve WLAN/HSDPA üzerinden hızlı sörf imkanı da sunuyor. Cihaz GPS navigasyonu için de uygun. Kamera 5 Megapiksel çözünürlükte resim çekiyor.

9 Kasım 2009 Pazartesi

Sony Ericsson Satio 12 Mp

Samsung Pixon12 M8910 modelinden sonra Sony Ericsson Satio, 12 mega piksel kameraya sahip ikinci cep telefonu oluyor. Şunu baştan söyleyelim; 4000x3000 piksel kalitesindeki fotoğraflar, kameranın sahip olduğu ayar zenginliği ve gerçek flaş hoşumuza gitti.

Güncel bir cep telefonunun rakipleriyle boy ölçüşebilmesi ve bir multimedya maestrosu olarak adlandırabilmesi için sadece kamera konusunda iyi olması yeterli değil. Bunun doğrultusunda da Satio; dokunmatik ekrana, İnternet erişimine ve GPS navigasyon sistemine sahip. Bunun yanında Nokia'nın başarılı S60 arayüzünü kullanıyor; bunun anlamı aygıtın sayısız ücretli ve ücretsiz ek programa uyumlu olması.

Sony Ericsson, henüz ülkemize teşrif etmeyen bu cep telefonu için tam olarak 700 Euro (Yurtdışı) istiyor. Her ne kadar bazı internet mağazalarında fiyatı 500 Euro'ya kadar düşmüş olsa da, bu seviyede pek düşük sayılmaz.

6 Kasım 2009 Cuma

Sony Ericsson Xperia X10

Sony Ericsson'un son bombası olarak hakkında çok konuşuldu, basına sızan görüntüleri ve haberleri sıklıkla ortalarda dolaştı. Ve en sonunda telekomünikasyon devi resmi olarak yeni telefonu Xperia X10'u duyurdu!

X10'un en ilgi çeken özelliklerinden biri işlemcisi. HTC Touch HD2 ile aynı, 1GHz Snapdragon işlemciyi kullanan X10 ile piyasaya iddialı geliyor. Dedikodularda yeni telefonun işletim sistemi olarak Android 2.0 kullanacağı konuşuluyor.

119x63x13 mm ebatlarında olan X10'un 8.1 MP'lik kamerası 18x dijital zoom imkanı sunuyor. Wi-Fi ve HSDPA 3G desteğine de sahip olan telefonun gelişmiş teknik özellikleri, X10'da 3D oyunların bile çalışmasına olanak veriyor.

4 Kasım 2009 Çarşamba

Symbian’lı akıllı telefonlara GPS özelliği

GPS'in, orta ve üst seviye mobil cihazlar için olmazsa olmaz niteliklerden biri haline gelmesi ile navigasyon sistemlerinin yaygın olarak kullanılması arasındaki ilişki, pek de şaşırtıcı olmasa gerek. Söz konusu mobil cihazlar olunca, konuyu tek bir odak noktasında, navigasyon temelli düşünmek, pek de mantıklı değil zaten. Özellikle de akıllı telefonlarda GPS'in kullanım alanlarını sıralasak, sayfalarca yazı olurdu muhtemelen.

Symbian işletim sistemine sahip akıllı telefonunuzdaki GPS fonksiyonunu, sıra dışı bir fonksiyonla kullanmanızı sağlıyor. Python tabanlı çalışan bu uygulama, cihazınızın GPS fonksiyonunu Bluetooth üzerinden paylaşarak, telefonunuzun harici bir "GPS Reciever" vazifesi görmesini sağlıyor.


Kullanılışı da son derece basit olan program ile "Accept Connection" adımını seçerek, gelecek olan bağlantılara, cihazınızı açık hale getirmiş oluyorsunuz. Yaratıcı bir zekânın ürünü olan bu uygulamayı kullanabilmek için, Python 1.4.5 ve uyumlu Script Shell yüklü bir Symbian'a sahip olmanız gerekiyor. Ayrıca en güncel modül paketi olan, "Extra Module Pack" de uygulamanın ihtiyaç duyduğu bir başka Python eklentisi.

Güncellenen Android 2.0'ın yeni özellikleri


Google'ın özellikle cep telefonları için geliştirdiği hafif ama güçlü işletim sistemi Android'in ikinci sürümü geliyor.

Android geliştirici takımı Android 2.0'ın yeni özelliklerini tanıttı ve bir video yayımladı.

Video, program geliştiricileri için sunulan yeni imkanları ve arabirimleri (API) gösteriyor. Android 2.0'in getirdiği yenilikler arasında birden çok e-posta hesabını eşitleme var.

Desteklenen hesap türleri arasında Microsoft Exchange Push hesapları da var. Android 2.0 bir kişinin üzerine tıklandığında arama, e-posta veya SMS gönderme gibi farklı eylemleri kullanıma sunan bir içerik menüsü gösteriyor.

3 Kasım 2009 Salı

Window Xp ile çalışan XpPhone

Windows XP çalıştıran cep telefonu xpPhone'un bütün özellikleri açıklandı.

xpPhone, 4.8-inç dokunmatik ekrana, GPS'e, dizüstü özelliklerine sahip ve Windows XP çalıştırabilen bir cep telefonu. QWERTY klavyeye sahip bu cep telefonu Haziran ayında tanıtılan prototipine göre çok daha şık duruyor.

Çinli In Technology Group tarafından ön satışa sunulan ve fiyatı henüz belli olmayan cep telefonu AT&T, Vodafone ve Orange gibi servis sağlayıcıların 3G modülüyle birlikte gelecek şekilde sipariş edilebiliyor.

Solid State Disk ve standart sabit disk seçenekleriyle gelen bu cep telefonunun özellikleri, bir cep telefonundan ziyade netbook'u andırıyor. Donanım özellikleri açısından emsalsiz denebilecek bir telefon.

xpPhone'un özellikleri:

• İşlemci: AMD Super Mobile CPU

• Bellek: 512MB/1G

• SSD: 8G/16G/32G/64G

• HDD: 30G/60G/80G/120G

• LCD: 4.8' TFT dokunmatik ekran LCD 800 x 480

• İşletim sistemi: Microsoft Windows XP

• Ağ: GSM/GPRS/EDGE/WCDMA (HSDPA/HSUPA)

• CDMA/CDMA2000 1X/CDMA1X EVDO, TD-SCDMA, TD-HSDPA

• Kablosuz: WiFi 802.11b/g, WiMax (opsiyonel),Bluetooth, Bağımsız GPS

• Kamera özellikleri: CMOS, 300k/1.3 MP

• Giriş ve çıkışlar: 1 x kulaklık girişi, 1 x mikrofon girişi, VGA çıkışlı istasyon bağlantısı, 1 x USB 2.0, SIM Slotu

• Batarya: Çıkartılabilir lityum-iyon batarya

• Konuşma süresi: 5 saat

• Bekleme süresi: 5 gün

• Ağırlık: pil dahil 400 gram

2 Kasım 2009 Pazartesi

Sınırlı sayıdaki Lamborghini Cep Telefonu

Limitli sayıda üretilen Meridiist, paslanmaz çelik üzerine siyah Titankarbid alaşımı ile kaplı. Oldukça sağlam bir yapıya sahip olan Meridiist, çizilmez 60.5 karat Safir cam ile fark yaratıyor. Ürünün arka tarafında, Lamborghini Murcielago'ların arkasındaki yazının aynısı yer alıyor. Pil kapağının üzerinde bir numara bulunuyor. Bu numara cep telefonun üretim numarasıdır. 1963 tane üretilecek olan Meridiist, Lamborghini'nin kuruluş yılını gösteriyor.

Düşme ve darbelere karşı korumalı olan bu telefon, ısı farklılıklarında da çalışabiliyor. 7 saat pil kullanım süresine sahip olan Meridiist, Stand-By durumunda 28 gün dayanabiliyor

Tag Heuer, bu telefonda sadece kullanılan malzemelere yoğunlaşmış. Teknolojik bir yenilik getirmeyen Meridiist, 2 Megapiksel kamera, 1.9 inç ekran, dört bant GSM, GPRS ve Bluetooth teknolojilere sahip.

Meridiist, tüm bunlara rağmen 6200 Euro'luk bir fiyat ile seçkin müşterilerin ilgisine sunulmuş durumda.