16 Nisan 2008 Çarşamba

Cepte numara taşıma Ekim'de

Vodafone ve Avea tarafından üçüncü nesil (3G) sisteminden önce başlatılması istenen mobil numara taşınabilirliği sisteminin Ekim sonundan itibaren başlayacağı öğrenildi.

Telekomünikasyon Kurulu (TK) Başkanı Tayfun Acarer, Vodafone ve Avea tarafından üçüncü nesil (3G) sisteminden önce başlatılması istenen mobil numara taşınabilirliği sisteminin ekim sonundan itibaren başlayacağını söyledi. Acarer, numara taşınabilirliği uygulamasında son derece kararlı olduklarını bildirdi. Numara taşınması sayesinde, cep telefonu aboneleri numaralarını değiştirmeden, başka bir operatöre geçebilecek.
Acarer, numara taşınabilirliğine karşı çıkan ve buna karşı dava açan Turkcell’in yakından takip ettiği 3G lisanslarının ise yılın sonuna doğru verilebileceğini söyledi. Turkcell, Nisan 2007’de Danıştay’da açtığı davada, numara taşınması yönetmeliğinin, şirketin 1998’de imzalanan lisans sözleşmesiyle kazandığı hakları ihlal ettiğini iddia etmişti. Turkcell’in yürütmeyi durdurma talebi daha sonra mahkemece reddedilmişti. Dava esastan görüşülmeye devam ediyor. 'Yerli üretim olmalı’ TK tarafından geçen eylülde yapılan üçüncü nesil lisans ihalesi Turkcell’in tek katılımcı olması nedeniyle iptal edilmişti. Vodafone ve Avea, numara taşınabilirliği sistemine geçilmeden verilecek 3G lisanslarının haksız rekabete neden olacağını iddia ederek ihaleye katılmamışlardı. Bu arada Acarer, Türkiye’deki 38 bin 312 yerleşim yerinden sadece 2 bin 764’ünün hiçbir mobil operatörün kapsama alanında bulunmadığını bildirdi. Mobil cihaz kayıt sisteminden elde edilen istatistikleri aktaran Acarer, 2006’da 13 milyon 214 bin, 2007’de 15 milyon 881 bin, bu yılın ilk 3 ayında da 4 milyon 565 bin cep telefonu ithal edilerek sisteme kaydedildiğini dile getirdi. Acarer, şunları söyledi: “En iyi ihtimalle 2008’in sonunda aylık ortalamaya göre hesaplarsak, 18 milyonu geçecek. Bu telefonların yüzde 10’luk kısmı Türkiye’de üretilse yaklaşık 2 milyon telefondur. Bu konu üzerinde ilgili her kuruluş ve işletmecinin bir kez daha düşünmesini tavsiye ediyorum.” Pazarın büyüklüğü 23 milyar doları buldu Acarer, sistemde önceki gün itibariyle 91 milyon 61 bin adet telefonun kayıt altında olduğunu sözlerine ekledi. Tayfun Acarer, yolcu beraberinde yurtdışından getirilen cep telefonlarının da önemli miktarlara ulaştığını, bu şekilde ülkeye getirilen telefonların 2006’da 158 bin 128, 2007’de 670 bin adet olduğunu kaydetti. Acarer, Türkiye’deki telekomünikasyon sektörünün büyüklüklerine ilişkin bilgi verirken, sabit abone sayısının 18.2 milyon, mobil abone sayısının 63.1 milyon, genişbant (ADSL) abone sayısı yaklaşık 5 milyon, bilgi ve iletişim sektörünün toplam gelirinin de yaklaşık 23 milyar dolar olduğunu bildirdi.