15 Nisan 2008 Salı

Cepteki turist rehberi

Geliştirilen yeni cep telefonu teknolojisi ile artık yabancı bir ülkede rehbere ihtiyacınız kalmayacak.
Turistik bir geziye çıktınız ve bir ülkenin tarihi yerlerini keşfetmeye çalışıyorsunuz. Ancak bir rehber olmadan bu tarihi yerleri elbette ki anlayamıyorsunuz. Neyse ki geliştirilen yeni bir sistemle, artık bir rehbere ihtiyacınız olmayacak. Nasıl mı?

Yeni bir cep telefonu teknolojisi, telefon ekranında gördüğünüz nesneler hakkında size bilgi veriyor. ESA'nın Teknoloji Transfer Programı'nın sponsor olduğu Avrupa Uydu Navigasyon Yarışması'nda ipi göğüsleyen proje, işte bu yeni nesil cep telefonu teknolojisi oldu. Teknolojinin mimarı ise, Ernst Pechtl ve Hans Geiger'ın sahibi olduğu SuperWise Technologies isimli şirket.

Kullanıcıları bu teknolojiden yararlanmak için yapmaları gereken, sadece fotoğraf çekmek ve küçük işaretçiyi hakkında bilgi almak istenen mekanın üzerine getirmek.

Yeni mobil telefonteknolojisi, uydu teknolojisini kullanarak görüntülenen bir bina, ağaç, dağ veya herhangi bir nesne ile ilgili bilgileri, uydu aracılığıyla kullanıcılara aktarabiliyor. 2088 yılı içerisinde bir prototipin hazır olacağını söyleyen Ernst Pechtl ve Hans Geiger, önümüzdeki yıl GSM operatörleri ile anlaşma yapabileceklerini ifade ettiler.