18 Nisan 2008 Cuma

Nokia'dan sesli navigasyon sistemi

Hiç bilmediğiniz bir yerde bile olsanız, yeni sistemle o yöre hakkında her şeyi öğrenmeniz mümkün.

Nokia Maps Sesli Navigasyon sistemi ile insanlara hiç bilmedikleri bir yerde bile olsalar, çevrelerini o yörenin halkından biri gibi keşfetme olanağı sunacak.
Nokia Türkiye Genel Müdürü Imfred de Jong, düzenlenen basın toplantısında Nokia kullanıcılarının internete en kolay şekilde ulaşabilmelerinin kendileri için önemli olduğunu belirterek, mobilite ve internetin bir arada bulunması gerektiğini söyledi.

Nokia'nın “Nokia Maps” ya da “Music Store” gibi servisleri internet üzerinden sunacağını ifade eden Jong, çözümün kullanıcılara Fince “Kapı” anlamına gelen “Ovi” markasıyla sağlanacağını dile getirdi. Jong, Nokia Maps uygulamasının kullanıcılara ücretsiz şehir haritası hizmeti verdiğini kaydederek, sesli navigation sisteminin ise internet üzerinden satın alınabildiğini anlattı.

Şu anda uygulamanın yalnızca İstanbul, Ankara ve Türkiye'deki ana yolları kapsadığına dikkati çeken Jong, kapsama alanının genişlemesi için sürekli güncelleme faaliyetinde bulunduklarını dile getirdi.

Önümüzdeki dönemde GPS ve navigasyonun cihazlar için temel birer özellik olacağını vurgulayan Jong, “Şu anda Nokia Maps'le dünya kalitesinde bir navigasyon sistemi kurduğumuza inanıyoruz. Bundaki en önemli etkenlerden bir tanesi Nokia'nın dünyanın 2 büyük harita üreticisinden biri olan NavTeq'i ve navigasyon konusunda hizmet veren Gate5'i satın alması...” dedi.
Jong, navigasyonla ilgili gerekli tüm bilgilerin artık şirket içinde yer aldığına dikkati çekerek, önümüzdeki dönemde amacın günün her saati, haftanın 7 günü kullanıcıların ürünler üzerinden internete bağlanmasını sağlamak olduğunu söyledi.


Nokia artık bir internet şirketi
Nokia Türkiye Pazarlama Müdürü Sertaç Şener ise Nokia'nın artık bir internet şirketi haline geldiğini belirterek, insanların cep telefonlarını artık yalnızca birbirleriyle konuşmak için kullanmayacağını, farklı farklı cihazlarla yaptıkları işleri cep telefonuyla yapacağını aktardı.
Şener, Nokia'nın kullanıcılara hepsi bir arada çözüm sunabilmek için bir avantaj sunduğunu ve uzun zamandır bu çözümü sağlamak için multimedia bilgisayar ürettiğini kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu gelişmelere paralel olarak 'web 2.0' üzerinden kullanıcılar, artık kendi bilgi ve ihtiyaçlarını yaratıp, milyonlarca insanla paylaşabilecek. Bu artık çok önlenemez bir durum. Nokia aynı zamanda gelişen 2 konuyu bir ara
ya getirip bir adım daha öteye taşıdı. Nokia artık sadece bir cep telefonu üreticisi değil, bir internet şirketi... Önümüzdeki dönemde 'web 2.0' üzerinden uygulamalar ve servislerle Nokia markası altında sunacağı oyundan, müziğe, haritadan paylaşıma kadar pek çok farklı servisi 'Oui' markası adı altında toplamaya karar verdi.”

Şener, Türkiye'de 127 kişi üzerinde navigasyon konusunda yapılan bir araştırmaya da değinerek, katılımcıların yüzde 63'ünün cep telefonu alırken GPS ve sesli navigasyon özelliğine dikkat ettiğini, yüzde 42'sinin ise sesli navigasyon almay
ı düşündüğünü söyledi.
Nokia Türkiye Servis ve Yazılım Strateji Planlama Bölümü Müdürü Atilla Avgan, 2007 yılınad dünya GPS pazarının 30 milyon olduğuna işarat ederek, 2008 yılından itibaren bu rakamın her yıl aratacağını, 2010 yılında ise şu ankinin 5 misli olacağını ifade etti.

Nokia'nın 2008 yılında 35 milyon GPS destekli cihaz çıkartacağını aktaran Avgan, “Navigasyon, şu anda satışta olan E90, N95 8GB, N95 ve N82'de bulunduğunu, yakında piyasaya çıkacak olan N78, 6220 classic, 6210 navigateur ev N96&da da bulunacak. Nokia Maps'i destekleyen portföy bu şekilde 23'ten 27'ye çıkacak” dedi.

Avgan, “web 2.0” versiyonundaki yeniliklere
de değinirken, bunlardan en dikkat çekenin “walk-yaya navigasyonu” hizmeti olduğunu belirterek, bu hizmetin kullanıcıya görsel yönlendirme hizmeti sunduğunu, hareket yönü ve etraftakilerle ilgili bilgi verdiğini dile getirdi.
Hizmetin, cihaz üzerinden kredi kartıyla, cihazı satın alınırken paket dahilinde ya da perakende satış noktalarından alınabileceğini ifade eden Avgan, paketin perakendede 1 yıllık ücretinin 119 YTL, cihazla satın alındığında 1 yıllık 59 Avro, 3 yıllık ise 69 Avro ücret karşılığında satın alınabileceğini aktardı.

Türkler en çok 6300 kullanıyor
Daha sonra AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Jong, Türkiye'deki siyasi ve ekonomik belirsizliğin yatırımları üzerindeki etkisine ilişkin bir soruya, “Şu anda ekonomide gördüğümüz yavaşlama, ekonomideki gelişmeler, herkesi olduğu gibi bizim sektörümüzü de etkiliyor ama biz bunun kısa süreli bir etki olduğuna, uzun vadede piyasaların kendini toplayacağına inanıyoruz. Toparladıktan sonrada şu anda ertelenmiş olan satın alma kararları tekrar gündeme gelecek. Bir şekilde piyasaların kendini toparlayacağına inanıyorum” şeklinde cevap verdi.

Jong, satın alma kararlarında alınan erteleme kararına ilişkin bir başka soruya, çok farklı etkenlere dayanması nedeniyle bunun sonuçlarını şu an tahmin etmenin zor olduğunu ifade ederek, “Bunu etkileyen başlıca faktörlerden biri tüm dünyada yaşanan ekonomik kriz. İkincisi ise Türkiye'de devam etmekte olan politik gerginlikler. Kimse bunun ne kadar süreceğin bilemiyor” dedi.

2008 yılından umutlu olduklarını dile getiren Jong, “2007 yılına göre daha iyi bir yıl olacağına inanıyoruz. Yenileme pazarı çok büyük önem kazandı. 2008 yılında hem bu yenileme pazarı hem de yeni gelecek servislerle şu anda yaşanan sıkıntının üstesinden gelinecek ve genel olarak olumlu bir yıl olacak” diye konuştu.
Jong, global anlamda 2007 yılında Nokia'nın yüzde 40'lık bir pazar payıyla dünya lideri konumunda olduğunu kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Nokia markasına olan müşteri sadakatini koruyabilmek ve kullanıcıların tekrar Nokia satın almaları bizim açımızdan çok önemli. Bununla ilgili olarak sürekli yatırım yapıyoruz. Servis sonrası hizmetlerimizden danışma hattımıza kadar yaptığımız pek çok çalışmada kullanıcılarımızı mutlu edebilmek bizler için çok önemli. Bu nedenle sürekli kendimizi geliştiriyoruz.”

Jong, Türk kullanıcıların en çok tercih ettiği modelin ise Nokia 6300 olduğunu belirterek, “Farklı özelliklere sahip farklı performanslar gösteren pek çok ürünümüz var ama N73 ve N95 sunulan multimedia özelliği ile TÜrkiye'de çok çok iyi satış performansı gösteriyor” dedi.