3 Nisan 2008 Perşembe

Türkçe SMS ucuzlayacak

Türkçe SMS yarından itibaren ucuzluyor. Operatörler, Türkçe karakterlere geçişle birlikte SMS’ten 2 yerine 1 mesaj parası alacak.

Cep telefonundan gönderilen kısa mesajlar yarından itibaren yüzde 50 daha ucuz olacak. Türkçe harflerin cep telefonlarında kabul edilmesiyle gerçekleşen uygulama sonunda standart SMS’ler Turkcell’de 9.5, Avea’da 8.5 ve Vodafone’da ise 7.5 YKr olarak fiyatlandırılacak.

Uygulama ile ilgili olarak yazılımlarını yenileyen GSM şirketleri, yarından itibaren Türkçe SMS'lerin 1 kısa mesaj gibi ücretlendireceğini açıkladı.

Uzmanlar cep telefonlarında kısa mesajlarda Türkçe karakter kullanılması durumunda, 160 karakter sınırının aşıldığını ve birden fazla kısa mesaj bedeli yazıldığını belirttiler.

İlk GSM sistemleri, alfabe oluşturulurken, Türkçe, İspanyolca gibi birçok özel karakteri olan dillerin bu alfabede yer almadığını ifade eden uzmanlar ‘Bu durum tüketiciler açısından büyük bir sorundu. Tüketiciler tek SMS attıklarında 2 SMS’le ücretlendiriliyordu’ diye konuştular.

Buna göre SMS’ler Turkcell’de 9.5, Avea’da 8.5 ve Vodafone’da ise 7.5 YKr olacak.