11 Kasım 2009 Çarşamba

Pil ömrü 10 kat daha artacak

Arizona Eyalet Üniversitesi, çok uzun ömürlü pil geliştirebilmek için ABD hükümetinden 5,1 milyon $'lık bir fon almayı başardı. Üniversitede bulunan Mekanik Uzay, Kimya ve Malzeme Mühendsiliği bölümlerinden oluşturulan ekip mevcut Lithium-Ion pillerinden 10 kat daha uzun ömürlü piller geliştirmeye çalışacak.

Ekibin üyelerinden Doç. Dr. Cody Friesen "Yaptığımız çalışma enerji depolama masraflarını büyük ölçüde azaltacak. Geliştireceğimiz pilleri kullanacak arabalar, benzinli arabalar kadar uzun mesafelere gidebilecekler. Bu pillere sahip cep telefonları bir ay boyunca şarj gerektirmeden çalışabilecekler." şeklinde konuştu.

Projede çalışan bilim adamları Lithium-Ion yerine Metal-Hava pilleri üzerinde çalışacaklar. Günümüzde kullanılan Metal-Hava pillerinde iletken sıvı olarak su kullanılıyor. Ancak bu durum, suyun buharlaşıp, pilin ömrünün düşmesine yol açıyor. Bilim adamlarının yeni pilde kullandıkları iletken sıvı, su gibi buharlaşmıyor ve aynı zamanda ticari ürünlerde kullanılacak kadar ucuz.