19 Ocak 2010 Salı

Apple, Google'a ezici üstünlük sağladı

Google'ın Android kullanan donanım üretmeyeceğini, bu işi ortaklarına bırakacağını duyurduğu halde fikir değiştirmişti.

Google'ın reklamını yapmadan gizlice geliştirdiği Nexus One, beklenen başarıyı henüz yakalayabilmiş değil.

Pek de iyi bir başlangıç yapmayan Nexus One'ın arkasında Google'ı seven ve destekleyen bir kullanıcı kitlesi olmasına karşın, ürün ve sunulan hizmet hakkında çeşitli şikayetler var. Ama buna gelmeden önce satış rakamlarına bakalım.

Google'ın kaç Nexus One satmayı planladığı bilinmiyor ancak ilk rakamlara göre çıkışının ilk haftasında 20.000 adet satıldı. Apple'ın iPhone'u çıktığı hafta 1.6 milyon adet satılmıştı. Motorola Droid 250.000, MyTouch 3G 60.000 satış ile Google'ı oldukça geride bırakıyor. Google'ın HTC ile ortak çalışması olan Android cep, böyle giderse uzun vadede de Motorola'nın Droid'inin gerisinde kalacak gibi görünüyor.


3G Sorunları
Ancak düşük satış rakamları, ürünün çıkışına yakın bir tarihte duyurulması ve yeterinde reklamının yapılmamış olmasına bağlanabilir. Nexus One, ne iPhone ne de Motorola Droid kadar basında yer almadı.

Nexus One ile ilgili sorunlara gelecek olursak, en büyük şikayet bu cebin 3G mobil internet bağlantısıyla ilgili. Bu sorunların cep telefonundan mı yoksa internet servis sağlayıcıdan mı kaynaklandığı kesin olarak bilinmiyor. Ama şüpheler servis sağlayıcı üzerinde.

Google servis sağlayıcı olarak kolayca diş geçirebileceği T-Mobile'ı seçtiği için eleştiriliyor. Amerika'da diğer devlerin yanında oldukça küçük bir 3G mobil internet sağlayıcı olan T-Mobile'ı diğer servis sağlayıcılar ile kıyaslayanlar, belirli bir avantajının olmadığını belirtiyor. Motorola Droid'e servis sağlayan Verizon, en büyük 3G ağına sahip, iPhone'a hizmet sunan AT&T en hızlı 3G ağı sunmakla övünüyor, Sprint ise en istikrarlı 3G ağı sunduğunu belirtiyor. T-Mobile'ın ise böyle iddiaları yok.