29 Ocak 2010 Cuma

Bu telefonda küfür etmek yasak

Google'ın kendinden çokça söz ettirmeyi başaran cep telefonu Nexus One pek çok özelliği ile dikkat çekiyor. Bu özelliklerin arasında bir tanesi ise oldukça ilginç. Telefonun sesi metne çevirme özelliği zaten biliniyor. Fakat bunu yaparken sözcükleri de tanıyıp, gerektiğinde otomatik sansür uyguladığını da biliyor muydunuz?

Gerçekten de İngilizce sözcükleri tanıyabilen telefon, arada geçen kaba kelimeleri veya küfürleri de ayırt edebiliyor ve metne çevirirken bu kelimeleri olduğu gibi yazmak yerine # işaretlerinden oluşan bir blok halinde ekrana yansıtıyor.

Fakat bu Google'ın bu tarz kaba kelimelerin kullanımını azaltmak için uyguladığı bir yöntem değil. Google yetkilileri sesin metne dönüştürülmesi işleminin henüz mükemmel olmadığını kabul ediyorlar ve olası bir yanlış anlaşılma sonucunda yazılacak bir kaba kelimenin sorumluluğunu almak istemiyorlar. Bu durumda aslında tamamen masum bir şey söylemiş olan bir kimsenin, Google bu servisinin yapabileceği ufak bir hata yüzünden başı ağrımamış olacak.