2 Şubat 2010 Salı

Android'in yükselişi

Cep telefonu işletim sistemleri (OS) arasındaki rekabet olanca hızıyla sürerken, yapılan bir araştırmaya göre Google'ın kullandığı Android, 2013 yılında en çok kullanılan ikinci işletim sistemi olacak.

IDC araştırma şirketinin raporuna göre, 2009-2013 yılları arasında tüm dünyada 400 milyon civarında akıllı cep telefonu (smartphone) satılacak.

Bu cihazlarda kullanılan Symbian, BlackBerry, Windows Mobile, iPhoneOS ve Android gibi başlıca işletim sistemleri arasında geçen savaşta, rapora göre 2013 yılında Symbian liderliğini korurken Android ikinci sıraya yükselecek.

Android yüklü akıllı cep telefonlarından, 2008 yılında tüm dünyada 690 bin adet satılırken rapora göre 2013 yılında bu rakam 68 milyona yükselecek.

Android, aralarında Intel, Vodafone, Toshiba, Sony Ericsson, LG, Alcatel ve Acer gibi 47 teknoloji devinin bulunduğu Open Handset Alliance konsorsiyumu tarafından destekleniyor.

Google tarafından hazırlanan Android, başta firmanın web uygulamaları olmak üzere pek çok uygulamayı barındırabilecek bir 'açık sistem' olarak tasarlandı. Symbian ve Windows da kullanıcı ve üçüncü firmaların modifikasyonuna izin veren açık sisteme doğru hızla ilerliyor.

iPad'de de modifiye versiyonu kullanılan iPhone OS ise, tersine, gittikçe daha kapalı, sadece Apple aracılığını kabul eden ve kullanıcıya Apple'ın izin verdiği uygulamaları kullandıran bir işletim sistemine yöneliyor. Ayrıca Android, Symbian ve Windows aynı anda birkaç programın açılabildiği 'multitasking' özelliğine sahipken iPhone ve Blackberry'lerde bu özellik bulunmuyor.