15 Mart 2010 Pazartesi

Binaların Ardını Gören Telefonlar Gerçek Oluyor

Arttırılmış gerçeklik teknolojisinin son zamanlarda hızla önem kazandığını daha önce duyurmuştuk. UniSA ve Nokia’nın üzerinde çalıştığı “X-ray görünümü” uygulaması ile kullanıcılar cep telefonlarının kameralarını herhangi bir binaya doğrulttuğunda önce kullanıcının lokasyon bilgileri GPS ile elde ediliyor. Daha sonra Google Earth ve Google Streetview gibi veri tabanlarından ilgili resim ve görüntüler çekiliyor. Bu sayede kullanıcı cep telefonunu doğrulttuğu binanın hemen ardında neler olduğunu öğrenebiliyor.

UniSA’daki Magic Vision Laboratuarı yöneticisi Christian Sandor, üniversitedeki araştırma grubu ve Nokia’nın “X-ray görünümü” uygulamasını geliştirmek üzere çalıştıklarını ve ürünün bir-iki sene içerisinde hazır olacağını söylüyor.

Sandor her geçen gün daha fazla sayıda uygulamanın yüksek kalitede 3D modeller üzerinde çalıştığını ve kendi uygulamalarının da sanal dünya ile gerçek dünyayı bir araya getirmeyi hedeflediğini söylüyor.

Bu arada Şubat ayı sonlarında Nokia’nın resmi blogunda şirketin akıllı telefon bölümünde sorumlu yöneticisi Jo Harlow ile yapılmış bir röportaj yer almıştı. Harlow bu röportajda arttırılmış gerçeklik kavramına vurgu yapıyor, bu teknolojinin smartphoneların geleceğinde çok önemli rol oynayacağını belirtiyordu.

Yine de ortada şöyle bir sorun var ki Google Earth veya benzeri programlarda sunulan görüntüler ve uydu fotoğrafları sürekli güncellenmiyor ve oldukça eskiler. Bu sorunun nasıl üstesinden gelinebileceği ise henüz net değil.