23 Mart 2010 Salı

Nokia N79

nokia n79
Nokia N serisinin son üyelerinden N79, şık tasarımı ve gelişmiş multimedya özellikleriyle dikkat çekiyor. Değişebilir kapaklarıyla dış görünüme önem veren N79, N82 ve 6220 Classic modellerini anımsatıyor.

Genel Özellikleri:
2.4" 16M-renkli QVGA çözünürlüklü LCD TFT ekran
5 megapiksel, otofokuslu, çift LED flaşlı ve AF lambalı kamera
30 fps VGA video kaydı
Symbian OS 9.3, S60 3.2 UI
ARM 11 369 MHz CPU
HSDPa destekli 3G
Dört-bant GSM desteği
UPnP teknolojili Wi-Fi
A-GPS'li dahili GPS ve 3 aylık ücretsiz sesli navigasyon
microSDHC destekli microSD kart desteği
4GB hafıza kartı
Arayüzde otomatik döndürme için dahili ivmeölçer
Değiştirilebilir Xpress-on kapaklar (2 tane hediye)
3.5 mm kulaklık girişi
TV çıkışı
RDS özellikli Stereo FM Radyo
FM verici
Stereo hoparlörler
Navi tekerleği
USB ve Bluetooth v2.0
1 adet ücretsiz N-Gage oyunu
Tuş kilidi anahtarı

Eksik Özellikleri:
Akıllı arama yok
USB'den şarj olmuyor
Kamera performansı mükemmel değil
Fotoğrafı yakınlaştırmak zaman alıyor
Bağımlı 3D grafik hızlandırıcı yok
GPS performansı N serisinin en iyisi değil
Nokia N79, yaklaşık 400$ fiyattan alıcı buluyor. Özellik ve tasarım açısından ise N78'in varisi olarak görüyor.

Kutuda birkaç sürpriz ile karşılaşıyoruz. Bunlardan biri 4 GB'lık microSD hafıza kartı. Diğeri ise 2 adet farklı renklerde kapak. Şık kapaklar kolaylıkla değiştirilebiliyor. Bizim kutumuzdan çıkanlar beyaz ve kırmızı renklerdeydi.
MicroUSB kablosu, şarj cihazı, kulaklık, rehber ve senkronizasyon DVD'si ise kutudan çıkan diğer malzemeler arasında.

Nokia N79, 110 x 49 x 15 mm ölçülerinde. N78'den çok az daha küçük ancak günlük kullanımda bunu fark edemiyorsunuz. Ağırlığı ise 97 gram.

Tasarım, şık ve sade. Ön kısmın tamamı parmak lekelerine dayanıklı opak plastikle kaplı. Kulaklık (Konuşurken sesin geldiği kısımdan bahsediyoruz.) geleneksel şekilde üst ortaya yerleştirilmiş. Onun hemen sağında görüntülü konuşma için ikinci bir kamera ve ortam ışını algılayıcı sensör var. 2.4 inçlik ekranın hemen altında da birazdan daha detaylı inceleyeceğimiz tuş takımı var. Cihazın sol tarafında üstte microUSB girişi, altta ise şarj girişi var. Açma kapatma tuşu, tuş takımı kilidi ve kulaklık girişi ise üstte bulunuyor. Sağ tarafta ise üstte ve altta stereo hoparlörler var. Ses ayarı ve kamera tuşları da yine sağ kısımda bulunuyor. Alt kısımda ise sadece mikrofon ve askı bağlamak için delik bulunuyor. Arka panel ise biraz fazla parlak bir plastikten yapılmış ancak sadece ve çekici duruyor. 5 MP kamera lensinin üstünde küçük bir sürgülü koruyucu var. Arka kapağı çıkarmak istediğinizde 4 adet minik bağlantının olduğunu göreceksiniz. Bu bağlantılar sayesinde, kapak rengine göre telefonun tema rengi de değişiyor. 1200 mAh BL-6F Li-on batarya 5 buçuk saate kadar konuşma, 370 saate kadar bekleme süresi vaat ediyor.
Malzeme ve işçilik kalitesi açısından N79 mükemmel. Yüksek kalitede malzemeler kullanılmış, dolayısıyla cebinizde yıpranmaya karşı dayanıklı.

QVGA çözünürlüklü ekran 16 milyon renkli; çapraz uzunluğu 2.4 inç. Parlaklık ve zıtlık değerleri kıvamında. Güneş ışığı altındaki performansı ise övgüye değer.

Tuş takımı yeterince iyi. En önemli tuşlardan biri olan D-pad, yeterince büyük ve konforlu. Geniş kenarlar Navi tekerleğinin kullanımını kolaylaştırıyor. Ortadaki tuşun (D-pad) yanındaki tuşlar biraz küçük görünse de kullanırken bir sıkıntı yaratmıyor. Genel olarak tuşlar biraz daha belirgin olabilirdi ancak bu haliyle de “olmuş” diyebiliriz.