20 Mart 2008 Perşembe

10 $ cep telefonları çıkacak

2008 yılı için 10 önemli telekomünikasyon öngörüsü arasında, 10 dolarlık cep telefonlarının piyasaya çıkacağı, 2008’de birleşme ve satın almaların devam edeceği ve GPS’in ucuzlayacağı tahmini yer aldı.

Rapora göre, ABD’de konut piyasasında yaşanan tutsat kriziyle başlayan ekonomik dalgalanmalar 2008 yılında telekom sektörünü de etkiliyor. Sektörde özellikle donanım üreticilerinin satışlarında azalma bekleniyor, ancak kurumların ve bireylerin günlük yaşamlarında iletişimin artan ağırlığı, hizmet sağlayan firmaların önüne yeni gelir kaynakları yaratma fırsatları da sunuyor. Bu da özellikle mobil teknolojilerle mümkün olabilecek.Araştırmaya göre, mobil teknolojileri makineler ve diğer iletişim platformlarıyla birlikte kullanmak, GPS teknolojisinin güçlendirilmesi, İnternet ortamındaki yeni iletişim araçları ve özellikle orta yaşın üstündekiler için geliştirilecek kullanımı kolay uygulamalar, telekom sektörünün önündeki önemli potansiyel gelişim alanlarını oluşturuyor.Sektöre potansiyel fırsatlar sunan mobil telekom teknolojileri hızla gelişirken, bugün hayatımızın çok önemli bir parçası haline gelen GSM sistemi de 7 Eylül 2008’de 21’inci yaşını dolduracak.

CEP TELEFONU PAZARI

Tüm dünyada fiyatların giderek ucuzlaması, cep telefonlarını yaygınlaştırıyor ve piyasanın derinliğini artırıyor. Bugün 50 doların altında satılan pek çok marka olduğu gibi, 2009 itibariyle toptan satış fiyatı 10 dolar olan bir cep telefonunun piyasaya çıkması bekleniyor. Ancak cep telefonu sahipliği oranı küresel düzeyde yüzde 50’ye ulaştığı için, pazarın büyümesi her şeye rağmen yavaşlıyor. Bu nedenle mobil teknolojilerin yeni kullanım alanlarına yoğunlaşarak gelir artırıcı uygulamalar geliştirmek sektör açısından uygulanacak en iyi strateji olacak.Telekom sektöründe birleşme ve satın almalarla, organik olmayan yollardan büyüme 2008 yılında da güçlü bir şekilde devam edecek. Özellikle yükselmekte olan ekonomilerde güçlenen operatörler giderek av olmaktan çıkıp avcı olmaya başlıyorlar ve satın alacak şirket arıyorlar. Bu operatörler, gelişmiş ülkelerden ziyade kendilerininki gibi yükselmekte olan ekonomilerden firmaları tercih ediyorlar.Yapılan tahminler 2008 yılında mobil telekom sektörünün de son derece etkileyici bir büyüme göstereceğini ortaya koyuyor. 7 Eylül 2008’de 21’inci yılını kutlayacak olan GSM, o gün 200’den fazla ülkede 700’den fazla operatör tarafından kullanılıyor olacak.

2008 yılı için 10 önemli telekomünikasyon öngörüsü şöyle:Tutsat krizinden sonra iletişimin bazı alanlarında kriz olasılığı var ama işletmeciler için tehlike olmayacak, hatta fırsatlar söz konusu,10 dolarlık cep telefonları piyasaya çıkacak,Eski avlar yeni avcılar olacak: 2008 yılında birleşme ve satın almalar devam edecek,GPS ucuzlayacak,Telekom sektörü gençliğe yatırım yapmaya devam edecek,GSM sektörü 21 yaşını kutlayacak,Yeni teknolojiler ve yeni iş modelleri pazara hızla girmeye devam ederken, geleneksel teknolojiler yaşamlarını sürdürmeye devam edecek,Mobil iletişimin ve mobil data transferinin yüzde 70’i binaların içinden gerçekleştirilecek,İletişimde yaşanan ve şiddetle talep olunan hız artışları ciddi bir sorgulamadan geçecek ve iş planı sağlıklı olmayan hız artırılmasına dönük yatırım planları durdurulacak,Sayısal iletişim daha da hacim kazanacak, çeşitlenecek, canlanacak ve önemli hale gelecek...

Kaynak: Ntvmsnbc.com