21 Mart 2008 Cuma

Pusulalı cepler geliyor

Barselona’daki ‘Mobile World 2008’ kongresinde 3,5’uncu nesil cep telefonları ve yeni servisler tanıtıldı. Bu ürünler arasında en çok ilgi çekenlerden biri GPS destekli ilk mobil cihazı olan pusulalı Nokia oldu. Nokia 6210 Navigator ile hem yayalar hem de sürücüler, günlük yaşamlarında navigasyon kolaylığından yararlanabiliyor, telefonlarını pusula gibi kullanabiliyor. Bulundukları yerin adresini bilmeyenler, cep telefonlarına nerede olduklarını sorabiliyor ve gidecekleri adrese ulaşıncaya dek uydu aracılığıyla izlenip sesli ve görsel olarak rehberlik hizmetinden faydalanabiliyorlar. Yönlendirmedeki değişiklikleri ölçen ‘accelerometer’ (ivmeölçer) ile birleştirilen dahili pusula, yürüyerek gezerken haritayı takip etmeyi kolaylaştırıyor. Cihaz çevrildiğinde, harita yönünü otomatik olarak koruyor. Maps 2.0 uygulaması, arzu edilen yere en kısa rotayı belirleyerek, harita üzerinde gösteriyor. 3,5 G bağlantısı sayesinde, telefon numarası ya da internet adresi gibi ilgi noktaları hakkındaki ayrıntılı bilgilere tek bir tuşa basılarak erişilebiliyor. Cihaza önceden yüklenen tek tuşla navigasyon, sesli yönlendirme ve araç kiti sayesinde, kullanıcılar navigasyon işlevlerinden sürüşte de yararlanabiliyor. Kullanıcı yanlış bir yöne girdiğinde, cihaz yeni rotayı otomatik olarak belirleyebiliyor
Cihaz, GPS alıcısının uydu ile bağlantısını birkaç saniye içinde sağlayan yardımlı GPS’i (A-GPS) de destekliyor. Cihaz, SIM kart olmadan da kullanılabiliyor. Haritalar 1 GB hafıza kartına önceden yüklenmiş şekilde bulunuyor ve harita güncellemeleri ücretsiz olarak yapılabiliyor. Multimedya şehir rehberleri de satın alınabiliyor. Bu özelliklerin yanı sıra hızlı web tarama, anında mesajlaşma, e-posta ve widget işlevlerinden yararlanılabiliyor.

CEBİNİZDEKİ MÜZİK ARACINIZIN RADYOSUNDA
Nokia N78 multimedya bilgisayarla ise Music Store, Maps ve Share on Ovi gibi yeni Nokia servislerinden de yararlanmak mümkün. Ürünün yenilikleri arasında, fotoğraf etiketlemenin (geotagging) yanı sıra otomobilde ya da evde herhangi bir FM radyodan müzik dinlenmesini sağlayan entegre FM vericisi de yer alıyor. Cep telefonunuzdaki şarkıların aracınızın radyosuna yükleme işlevi de var.Arayın, fotoğraflayın, etiketleyin ve paylaşın3,2 megapiksel kameralı cihaz görüntüleri, çekildiği yere ait üstverilerle (geotag) otomatik olarak etiketliyor. Böylece, çekim yapılan yer ya cihaz üzerinde ya da online olarak bir haritada görüntülenebiliyor. WLAN ya da HSDPA üzerinden internet bağlantısıyla, fotoğraf ve videoları, Share on Ovi, Flickr ya da YouTube gibi online topluluklara yüklemek de mümkün.

Müzik, Nokia N78’in ve bütün Nokia Nseries multimedya bilgisayarların çekirdek özelliği olmayı sürdürüyor. N78, 8 GB’ye kadar yükseltilebilen belleği, dahili hoparlörleri ve standart 3,5 mm kulaklık desteğine ek olarak dünyanın her yerinden binlerce radyo istasyonuna anında erişim imkanı veren telefon internet radyo özelliğini de içeriyor.

Kaynak: Ntvmsnbc.com