5 Nisan 2008 Cumartesi

Smsler ucuzluyor

Türkçe karakterlere geçişle birlikte SMS’ten 2 yerine 1 mesaj parası alacak. Buna göre SMS’ler Turkcell’de 9.5, Avea’da 8.5 ve Vodafone’da ise 7.5 YKr olacak.

Cep telefonundan gönderilen kısa mesajlar yarından itibaren yüzde 50 daha ucuz olacak. Türkçe harflerin cep telefonlarında kabul edilmesiyle gerçekleşen uygulama sonunda standart SMS’ler Turkcell’de 9.5, Avea’da 8.5 ve Vodafone’da ise 7.5 YKr olarak fiyatlandırılacak.

Uygulama ile ilgili olarak yazılımlarını yenileyen GSM şirketleri 'Eski telefonla Türkçe SMS atılsa bile 31 Mart’tan sonra biz bunları tek bir kısa mesaj gibi ücretlendireceğiz’ dediler. Uzmanlar cep telefonlarında kısa mesajlarda Türkçe karakter kullanılması durumunda, 160 karakter sınırının aşıldığını ve birden fazla kısa mesaj bedeli yazıldığını belirttiler.

Artık sorun çözüldü

İlk GSM sistemleri, alfabe oluşturulurken, Türkçe, İspanyolca gibi birçok özel karakteri olan dillerin bu alfabede yer almadığını ifade eden uzmanlar 'Bu tabi tüketiciler açısından büyük bir sorundu. Tüketiciler tek SMS attıklarında 2 SMS’le ücretlendiriliyordu’ diye konuştular. Turkcell, Avea ve Vodafone, SMS’lerdeki Türkçe harflerin diğer harfler gibi yalnızca bir karakter sayılması ile ilgilialdığı kararın ardından gerekli çalışmaları yaptılar.