20 Mayıs 2010 Perşembe

Cep Telefonu Kanser Yapmıyor!.


Uzun yıllardan bu yana halk arasında dolaşan cep telefonunun kanser yaptığı dedikodusuna karşı bir araştırma yapıldı. İşte o ilginç araştırmanın sonucu.

Cep telefonlarının yaygınlaşmasıyla birlikte halk arasında bu cihazların kanserle olan doğrudan bağlantısıyla ilgili söylentiler dolaşmaya başlamıştı. Bu konuya destek veren doktorlarla birlikte olay ciddi anlamda kamuoyunu rahatsız etmeye başladı. 

Ancak ortada durumu kanıtlayan ya da çürüten ciddi bir araştırma olmadığı için yaklaşık 10 yıldır cep telefonu ve kanser olayıyla ilgili bir gelişme sağlanamamıştı. Ancak Interphone adlı firma, Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı'nın desteğiyle bu konudaki en kapsamlı araştırmayı gerçekleştirdiğini açıkladı.


30 dakikadan fazla telefon kullanmak çok zararlı

5 bin denek üzerinde araştırma yapıldı

10 yıldan bu yana devam eden çalışmada, 13 ülkeden 30 yaş üstü denekler üzerinde araştırmalar yapıldı. 5 binden fazla cep telefonu kullanıcısı üzerinde yapılan epidemiyolojik araştırmada Almanya, Danimarka, Avustralya, Fransa, Finlandiya İngiltere, İsrail, İtalya, Japonya, Kanada, Yeni Zelanda, Norveç ve İsveç'ten gönüllü denekler kullanıldı. 

100 bilim adamının yaptığı araştırmaya göre, cep telefonlarının beyin kanserini artırdığına dahil bir kanıt bulunamadı. Ancak yine de yerli ve yabancı uzmanlar 30 dakikadan fazla cep telefonu kullanmanın sağlığa olumsuz etki yapacağı konusunda tüketicileri uyardı.