Dünya Sağlık Örgütü'nün 10 yılı aşkın süredir 13 ülkede gerçekleştirdiği cep telefonunun sağlık üzerindeki etkilerinin incelendiği araştırmaya göre, cep telefonunun beyin kanserine yol açtığına ilişkin somut bir sonuca varılamadı. Ancak günde 30 dakikadan fazla telefon kullanmanın riskli olduğu belirtildi.
Sunday Times gazetesinde yer alan habere göre, araştırma kapsamında 13 ülkeden 13 binden fazla cep telefonu kullanıcısı takip edildi. Sağlıklı ve kanser hastası kullanıcıların bulunduğu grupta, glioma ve menenjioma olarak bilinen iki beyin tümörünün ortaya çıkışı gözlendi. Deneklerin 5 bin 100'ünün halen bu iki tümörden muzdarip oldukları ifade edildi.
Ajansın raporunda, cep telefonu kullanımı ile beyin kanseri arasında somut bir ilişki görülmediği, ancak her gün 30 dakikadan fazla telefon kullanmanın riski arttırdığı belirtildi. Fakat deneklerin verilerinin yanıltıcı da olabileceğine dikkat çekilen raporda, son 10 yıl içinde beyin tümörü çıkan kişilerin bunu hemen cep telefonuna bağlama eğiliminde olduğu, bu inançla konuşma süreleri ve konuştukları kulakla ilgili yanlış bilgi verebildikleri açıklandı.
Araştırmada, daha uzun süren telefon görüşmelerinin görüşme sayısından daha fazla risk oluşturduğu belirtildi. Ayrıca araştırmacılar, handsfree cihazlarla telefon kullanımı ya da konuşmadığınızda cep telefonunuzun kapalı olarak cebinizde ya da geceleri yatağınızın yanında durması gibi konuları araştırmadıklarını söylediler.